8 (968) 824-94-46

ТЕЛЕФОН ДЛЯ КОНСУЛЬТАЦИЙ

5. Родословная Ивана Федоровича Гришаева. Часть пятая: Павловская старина

 

 

 

 

 

В Троицком соборе находилась чудотворная икона Божией Матери Смоленская-Шуйская, которая помогла избавить в 1771 году село Павлово от чумы.

Храм построен на искусственно насыпанном из земли возвышении под фундамент, чтобы весенний разлив  Оки не мог затопить его.

 

 

 

Часовня в честь святого Александра Невского в Александровском скверике. Установлена
в 1889 году в честь  чудесного  спасения царской семьи во время крушения поезда в 1888 г.
Гравюра для журнала «Родина». 1901 г. Павловский исторический музей.

Здание не сохранилось.

 

 

 

Крестный ход с иконой Божией Матери «Одигитрия Шуйская» (точный список с чудотворной иконы из г. Шуи Ивановской области, размером 112 см х 89 см), ежегодно совершаемый в Павлове с 1771 года, когда предстательством Пресвятой Богородицы произошло чудесное избавление города от эпидемии чумы (моровой язвы).   Память празднуем 2 (15) ноября.

                    Написася сей честный образ в селе Павлове иконописцем
                               Федором Федотовым 1764 года, июля 17 дня.

        Канон пред Шуйской-Смоленской

           иконой Пресвятой Богородицы

Аудиозапись 

Тропарь, глас 4

Яко многоценное сокровище прият град Шуя чудесно написанную икону Твою, Пресвятая Владычице, Дево Богородице, во исцеление лютыя язвы и во утешение православных Тобою дарованную, от неяже источники благодатныя и до ныне обильно изливаются. Пробави, Пречистая, и на будущее время милости Твоя ведущим Тя, храни град Твой и всю Русскую землю и спасай людей, к Тебе с верою и любовию притекающих.

Кондак, глас 3

Мати Божия Пресвятая, стено христианом, града нашего Шуи покров и заступление! Молитвы раб Твоих, ко иконе Твоей припадающих, приими, во исповедании Православныя веры укрепи, от всякия напасти и беды избави, скорби земныя на радость преложи и Сына Твоего моли граду и людем Твоим в мире спастися.

Песнь 1

Ирмос: Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Отверзти ми недоуменный ум и язык на похвалу пречистаго Твоего имене не возбрани, грех ради моих, Всеблагая Дево, но и, Мати, силу, елико есть произволение, даждь, да воспою, радуяся, Твоя чудеса.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Отверзла еси древле от образа Твоего честнаго иноку Шуйския обители Святыя Троицы Никону ослепшия очи, и той, исцелен, отыде в монастырь свой, радуяся, славити тамо и воспевати Твоя чудеса.

Слава: Отверзения ослепшим очесем своим просившая у Тебе, Богомати, жена некая, именем Марфа, абие на молитве пред иконою Твоею нача видети ясно и, исцелена, отыде в дом свой, радуяся и прославляя Твоя чудеса.

И ныне: Отверзи нам душевныя очи, Богородице и Мати Света, слепотою греховною недугующим, и во свете повелений Господних ходити направи нас, да, радующеся, воспеваем Твоя к нам милости и чудеса

Песнь 3

Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, Живый и Независтный Источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Твоя песнословцы, Богородице, сердцем и усты возносящия Ти глас хвалы и благодарения, содеваеши всех, иже от Тебе исцелений и всякия благодати сподобляются, ихже не лишены быти и причастия Царства Славы сподоби.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Твоих песнословцев абие услыша гласы, Владычице, инок Юрьевецкия обители Боголеп, егда на службе Божией моляшеся пред иконою Твоею о исцелении от глухоты, и отверзла еси слух его. Тогда начат инок радостно припевати им: лик себе совокупльшия духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Слава: Твоя певцы, Богородице, показашася иногда архиепископ Суждальский Стефан с прочим духовным собором, егда по пришествии своем во град Шую на свидетельствование чудес от Твоея иконы молебная пред нею воспеша: тыя песнословцы Твоя и истину чудес тех дознавшия блаженства вечнаго сподоби.

И ныне: Твоя песнословцы, Богородице, возносящия Ти гласы моления и благохваления, и с ними вся верныя от греховных падений огради, в добродетели утверди и Небесныя славы улучити сподоби.

 

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

Седален, глас 2-й

Моление теплое и стена необоримая, милости источниче, мирови прибежище, прилежно вопием Ти: Богородице Владычице, предвари и от бед избави нас, Едина вскоре предстательствующая.

Песнь 4

Ирмос: Седяй в славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Седяй в славе на Престоле Божества, сошед на землю нашего ради спасения и из Тебе прошед, сущую Тя Богородицу высшую всех тварей показа, темже в благоговении трепетнем зовем Ему: слава, Христе, силе Твоей.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Седяй в славе на Престоле Божества благоволи, вочеловечився, седети яко Младенец на руку Твоею, о Богомати, сим показуя, яко Ты еси и ближайшее пред Ним предстательство о всех, верно чтущих Тя, Ему же зовущих: слава, Христе, силе Твоей.

Слава: Седяй во объятиях Твоих Младенец Иисус Пребожественный нетленною дланию держит пред Собою свиток дел человеческих, якоже видим на пречудней иконе Твоей, Владычице: из него же да будут, молимся, изъяты ходатайством Твоим грехи всех, Сыну Твоему зовущих: слава, Христе, силе Твоей.

И ныне: Седящему на Престоле Божества Царю Славы предстоиши одесную, Царице Небесная, помози нам подражати Тебе, да сподобимся части блаженства Твоего и воскликнем: слава, Христе, силе Твоей.

Песнь 5

Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей, в чудотворных иконех Твоих являемей: Ты бо, Премилосердая, дары целебныя и знамения подаеши во времена благопотребна притекающим Ти с верою, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Ужасошася града Шуи жителие нашедшей на ня смертоносней язи велией, но Ты, Всемилостивая, приклоншися на моление их, даровала еси им от нея скорое избавление новописанною иконою Твоею и успокоение сердцам их низпослала еси, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Слава: Ужасошася свидетелие чудес от Твоего пречуднаго образа приводимым к нему бесным, сотрясаемым и ломаемым силою демонскою, посемже и радовахуся, воочию видевше тыя абие исцелены Тобою, и купно с ними молитвы благодарения приношаху Тебе, Владычице, всем воспевающим Тя мир подавающая.

И ныне: Ужасаюся опасно навета диаволя, но, припадая к чудотворному образу Твоему, уповаю Тобою вражия прельщения избавитися и умирения улучити, еже и потщися даровати ми, Госпоже Богородице, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Песнь 6

Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Божественное Твое истощание, Иисусе, образно живописуется нам на иконех Пречистыя Твоея Матере, идеже зрим Тя, на руку Ея держима яко Младенца: темже Тебе, от Ней рождшагося Бога, славим.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Божественное и всечестное торжество чудотворныя ради иконы Твоея, Богородице, егда святитель Стефан совершаше, тогда сие ознаменовано бысть исцелением от слепоты жены некия Вассы, двадесять лет очима не видевшия. О таковем чудеси Твоем радующеся, от Тебе рождшагося Бога славим.

Слава: Божественное сие и всечестное совершающе празднество прославления Твоея, Богомати, иконы, память творим всех чудес, иже Тобою от нея содеяшася, о нихже Тя благодаряще, от Тебе рождшагося Бога славим.

И ныне: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, от тяжких и лютых избави ны, мира сподоби, да тихое и безмолвное житие поживем, вся бо можеши, Мати Божия сущи, Юже величающе, от Тебе рождшагося Бога славим.

 

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

Кондак, глас 6-й

Предстательство христиан непостыдное, ходатайство ко Творцу непреложное, не презри грешных молений гласы, но предвари яко Благая на помощь нас, верно зовущих Ти, ускори на молитву и потщися на умоление, предстательствующи присно, Богородице, чтущих Тя.

Икос

Простри длани Твоя, имиже всех Владыку яко Младенца прияла еси за множество благости: не остави нас, всегда надеющихся на Тя, бодренною Твоею молитвою, и неисчетным состраданием ущедри нас, и подаждь душам нашим милосердие Твое, во веки источающи: Тебе бо имамы, грешнии, Заступницу от находящих на ны бед и зол, но, яко имущи милосердия щедроты, ускори на молитву и потщися на умоление, предстательствующи присно, Богородице, чтущих Тя.

Песнь 7

Ирмос: Не послужиша твари Богомудрии паче Создавшаго, но огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Не послужити богом иным, разве Тебе, ниже покланятися всякому подобию их, законоположил еси древле Израилю, Господи: се и мы Тебе Единому служим и Тебе Единому поем: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Не послужити твари паче Создавшаго заповедавый Господь повеле обаче на Кивоте Завета два Херувима изваянна сотворити, да покланяющеся им, Самому Ему сынове Израилевы покланяются; мы же Тебе, Богородице, яко одушевленному Божию Кивоту, от Херувим осеняему, покланяющеся, Творцу и Владыце всех поем: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Слава: Не послужиша твари отроцы еврейстии паче Создавшаго; не искаша и людие Шуйския помощи человеческия паче Божия, егда найде на них смертоносне, тогда абие к Богу со слезами покаяния обратишася и избавление получивше, воспеша: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

И ныне: Не послужити, паче же противустояти учением и обычаем века сего помози нам, Богородице, да не в конец погибнем, и сохрани в нас веру отцев наших, да всегда Творцу вопием: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Песнь 8

Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть; тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Отрока Иакова, люте беснуема, приведеннаго ко иконе Твоей, Богородице, от демонскаго мучительства избавила еси яве, якоже всем, видевшим сие, дивитися зело: избави убо и нас наветов и искушений бесовских, да в мире душевнем присно поем, избавленнии: Господа пойте дела и превозносите во вся веки.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Отрока другаго, Иоанна именем, иже, разболевся зле, хотяше умрети, Ты, Премилостивая, молитв ради и веры родителей его скоро от болезни исцелила еси, темже молим Тя: и нас от всяких недугов уврачуй, да благодарне зовем: Господа пойте дела и превозносите Его во вся веки.

Слава: Отроки иногда и ученики духовнаго вертограда учений мы бывше, молихомся пред образом Твоим, Богоотроковице, тех ради отрочих молитв наших не остави нас покровом Своим и во время старости и по кончине живота нашего, да со отроки еврейскими и всеми святыми зовем: Господа пойте дела и превозносите Его во вся веки.

И ныне: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть: да спасет оно и наши отроки и дети, в пещи сущия соблазнов неверия и развращения, мы же во уповании на сию к ним и нам Божию милость вопием: Господа пойте дела и превозносите Его во вся веки.

Песнь 9

Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Всяк род верных благоговение чтит священнаго лика Твоего многоименная изображения, наипаче знаменьми Твоея благодати и милости просиявшия, от нихже и в предняя Твоих благодеяний и даров не лишену быти уповая, вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Всяк, слышай повесть о извествованных во граце Шуе вещех, якоже предаше нам яже исперва самовидцы, како в нем во дни древния заступлением Богоматере от новописанныя иконы Ея всегубительство смертное преста, и многая иная чудеса содеяшася, игранием духа исполняется и вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Слава: Всяких даров благодати источник явила еси, Владычице, не точию самую икону Твою Шуйскую, но и некия из списков ея священных: се бо и в селении Павлове, еже во области Новаграда Низовския земли, и во Ярославле граде, и во иных местех подобия тоя иконы милостию Твоею чудодейственны показашася, темже и живущии тамо вернии благодарне Тебе вопиют: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

И ныне: Всякия ныне мятущия страну Российскую церковныя соблазны и разделения утоли, Владычице, молитвами Твоими, отступльшия же от Православныя Церкве пастыри и мирския люди на путь истины обрати, да вси едино пребывающе, согласно Господа славим и Тебе вопием: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Молитва ко Пресвятой Богородице пред Ее иконою «Шуйская-Смоленская»

К кому возопию, Владычице? К кому прибегну в горести моей, аще не к Тебе, Царице Небесная? Кто плач мой услышит и воздыхание приимет, аще не Ты, Пренепорочная, Надеждо христиан и Прибежище нам, грешным? Кто паче Тебе в несчастиих защитит? Услыши стенание мое и приклони ухо Твое ко мне, Владычице и Мати Бога моего. Не презри ищущаго Твоея помощи и не отрини мене грешнаго, Царице Небесная! Научи мене исполняти волю Сына Твоего и даруй желание всегда следовати Его святым заповедем. За мой ропот в болезнях, трудах и несчастиях не отступи от мене, но буди Материю и Покровительницею мене малодушнаго, Царице моя Преблагая, Заступнице Усердная! Твоим ходатайством прегрешения моя покрый, от видимых и невидимых врагов защити, сердца враждующих против мене смягчи и Христовою любовию согрей их. Мне же немощному даруй Твою всесильную помощь победити моя греховныя привычки, дабы, очищенный покаянием и последующею добродетельною жизнию, в общении со Святою Церковью провел остальныя дни земнаго странствия. Предстани мне, Надеждо всех христиан, в час кончины моея и подкрепи мою веру в смертный тяжкий час. Вознеси за мене, многопрегрешающаго в жизни сей, Твоя всесильныя молитвы по отшествии моем, да оправдает мене Господь и соделает причастником Его бесконечных радостей. Аминь.

Величание Величаем Тя, Пресвятая Дево, Богоизбранная Отроковице, и чтим образ Твой святый, имже точиши исцеления всем, с верою притекающим.